ODLAZAK MILOŠA FORMANA

  

Američki reditelj češkog porekla Miloš Forman, jedan od najvećih filmskih reditelja u istoriji kinematografije, umro je u 87. godini života.

,,Umro je mirno, okružen porodicom i bližnjima’’ - rekla je njegova supruga Martina, navela je češka agencije CTK.

Miloš Forman je dva puta osvojio Oskara, za ostvarenja ,,Let iznad kukavičjeg gnezda" i ,,Amadeus".

Među najznačajnijim Formanovim ostvarenjima su i filmovi ,,Kosa", ,,Svlačenje", ,,Narod protiv Larija Flinta", a 2006. godine režirao je film ,,Gojini duhovi".

Posle rata se upisao na Koledž kralja Džordža u banjskom mestu Podebradi. Studirao je zajedno sa Vaclavom Havelom i braćom Mašin. Kasnije će studirati filmsku režiju na Akademiji scenskih umetnosti u Pragu. Režirao je više komedija, a 1968. godine, kada je SSSR izvršio invaziju na Čehoslovačku, Forman se zatekao u Parizu, gde je upravo pregovarao o produkcijskim uslovima za prvi svoj film koji će realizovati u Americi.

Forman se uprkos nemalim teškoćama sa kojima se suočavao u novoj sredini, ponovo okrenuo svojoj najvećoj ljubavi – režiji, da bi 1975. postigao veliki uspeh filmskom adaptacijom kontroverznog romana Kena Kizija ,,Let iznad kukavičjeg gnezda". Ovaj film, upamćen i po bravuroznoj glumi Džeka Nikolsona, pobrao je pet Oskara, uključujući i priznanje Formanu za najbolju režiju. 

Ostaće zapamćen kao jedan od najvećih stvaralaca u istoriji sedme umestnosti.