Ivana Misirlić

Ivana Misirlić je urednica u izdavačkoj kući Laguna.
Osnivač je i idejni tvorac najčitanije i najzanimljivije elektronske književne rubrike na ovim prostorima, a koja nosi naziv #Bukmarker.

#Bukmarker je prava kulturna oaza, u kojoj možete pronaći pregršt literarnih intervjua, recenzija, zanimljivih, a nedovoljno poznatih činjenica o najznačajnijim piscima domaće i svetske književne scene.

Ivana  za internet časopis Salome, preporučuje tri naslova koja obavezno treba da pročitate.
Ona takođe govori o važnosti muzike.
Predlaže neke od svojih omiljenih muzičkih autora, sa čijim se numerama srela upravo u knjigama.

 

Preporuka za tri savremena naslova:

 

1. Karl Uve Knausgor: „Moja borba“. Autobiografija ili ne, čitalački voajerizam ili autorski nombirlizam – šta god da je u pitanju, Knausgor je uspeo da slije u ove superrealistične memoare esej i romanesknu radnju tako da se čitalac momentalno „zarazi“. Ili se dopadne ili ne. Nema sredine.

2. Džonatan Safran For: „Izuzetno glasno i neverovatno blizu“. Pisac moje generacije. Iako je polazna tačka ovog romana smrt jednog oca 11. septembra, ovaj događaj ostaje u senci dramatičnog ljubavnog brodoloma koji su doživeli baka i deda glavnog junaka romana. Potresno.

3. Mark Gudmen: „Zločini budućnosti“. Apsolutno neizostavno. Razmislite šta radite svaki put kad se nađete na internetu, koji god da je povod u pitanju. Alarmantno. 

 

Preporuka za muziku nađenu u knjigama ili knjige nađene u muzici:

 

  1. Edgardo Vega Junke: „Koliko god obećavala da ćeš da kuvaš i plaćaš stanarinu popušila si jer se Bil Bejli više ne vraća kući“. Verovatno jedan od romana koji na najjezgrovitije govori o kulturi sedamdesetih godina u Americi. I džezu. Zahvaljujući njemu, njujorška džez radio stanica WBGO se zauvek urezala u moje omiljene internet radio frekvencije. (http://wbgo.org/#stream/0)

  2. Loren Garnije: „Electrochoc“. Zvezda evropske tehno scene je ovde sve objasnila. Energija koja ne jenjava i neprestano oduševljava. Danas ga ima u radio formi samo ovde: http://www.laurentgarnier.com/ It is What It Is. Ko zna – zna.

  3. Haruki Murakami: „Južno od granice, zapadno od sunca“. I opet džez. Čarobna atmosfera džez kluba u Tokiju. Za moju maštu ne postoji ništa sofisticiranije od toga… Evo jedne japanske džez ilustracije koju mi je otkrio neprikosnoveni Gilles Peterson (BBC 6 Music): https://www.youtube.com/watch?v=LOtO_TxQ6iM 


                                  Haruki Murakamifoto: India today