SVI U ,,ŠKOLU'': Predstava Darijana Mihajlovića po knjizi Jasminke Petrović u ,,Dadovu''


U omladinskom pozorištu DADOV premijerno je odigrana predstava ,,Škola’’ po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović. Režiju potpisuje Darijan Mihajlović, a adaptaciju Stevo Koprivica.

Reditelj Mihajlović ovom predstavom potvrđuje svoj prepoznatljivi stil rada po kojem bi se moglo reći da, kroz naizgled jednostavne i dečje teme, vrlo vešto uspeva da ,,nacrta’’ portret čitavog društva. I to, jednostavno, kroz humor. 

Darijan je prvak imaginacije i detinjstva, pa je tako u Beograd preneo detinjasto-pozorišni duh iz Berlina, iz teatra u kom radi, a koje je jedno od retkih ustanova kulture na svetu u kom se na daskama koje život znače redovno prikazuju bajke za odrasle.

 
Prethodna predstava koju je režirao u DADOV-u bila je mjuzikl ,,U cara Trojana kozje uši’’. I ona označava i prikazuje sve naše kolektivne zablude i greške.
Mihajlovićeva režiserska palica dirigovala je u skladu sa geslom - u predstavi mora biti mnogo smeha, kako bi se tuga bolje videla.

Jasminka Petrović ovom ingenioznom knjigom još jednom dokazuje da je među najboljim poznavaocima mentaliteta tinejdžera i adolescenata.

,,Škola" je predstava na kojoj će roditelji upoznati svoju decu sa drugog, do sada nepoznatog, ali i te kako vidljivog stanovišta. Dok je budu gledali mladi će shvatiti da ne nastaju svi problemi uvek zbog njih...
U glumačkoj posadi ove predstave prednjači mladi glumac Vlada Paprić, koji je zahvaljujući odličnoj dikciji i energiji bio istinski Robin Hud ovog komada. 

Dramatizacija Steve Koprivice, metaforički govoreći, uspešno zaliva blagorodne korove Jasminke i Darijana.

Zašto još pogledati ovu predstavu?

Jer: od kolevke pa do groba najlepše je – đačko doba.

 

                            Tadija Čaluković, 9. maj 2018.