ZAŠTO SE ZOVEMO – SALOME?

 

 (2016.)


Salome. Još jednom. Toliko upečatljiva ličnost. Devojčica, devojka, žena. Dama. Feministkinja. Da nje nije bilo, ne bi bilo ni filozofije, ni književnosti, ni psihologije. Ili bi ove nauke bile bi potpuno drugačije bez Lu Andreas. Danas, gotovo potpuno zaboravljena. Njeno prezime- Salome ostalo je poznatije od nje same. I zato SALOME. Da se ne zaboravi Lu Andreas. 

***

Kao devojčica bila je mirna. Dobila nadimak ,,Lu" (koji znači mala), jer je imala znanje nesrazmerno svojim godinama. Mnogi je možda nisu voleli, ali joj je malo ko mogao odoleti. Kada je postala devojka, postala je senzacija za sve značajne mislioce s kraja 19. i početka 20. veka.

***

Fridrih Niče. Sigmund Frojd. Rajner Marija Rilke. Pol Re. I mnogi drugi genijalci tog vremena ludeli su za Salome. Neki su imali nekoliko susreta s njom, oči u oči i tako pokušavali da je pridobiju, dok su joj se neki putem knjiga udvarali. Susret sa Ničeom, koji je čini mi se bio najzaljubljeniji, odigrao se u Italiji. Proveli su tri nedelje tamo zajedno i govorili o Bogu. Imali su slične poglede na tu temu. Niče je verovao podsvesno u karmu, a ona podsvesno u hinduizam. Tada je veliki Fridrih ,,odlepio" za njom.

Ubrzo nakon toga, ona pronalazi novu ljubav i ostavlja Ničea. Irvin Jalom kaže da je to jedini put u životu, dotičnog, kada je plakao i besneo. On tada piše jedno pismo gde kaže doslovno - "ono malo majmunče sa veštačkim grudima...". Da je imala veštačke grudi? Ne isključuje se opcija. Profesor Vladeta Jerotić kaže da su se i u to vreme ,,nadograđivale" žene, samo malo suptilnije. Uglavnom, svako ko je govorio o njoj, bio je očaran (na pozitivan ili negativan način) njenim poprsjem. Tada je Niče, još uvek u službi besa, primenio mnoge stvari iz tronedeljnog razgovora s njom, i ubacio ih u svoje najpoznatije delo - "Tako je govorio Zaratustra".

Pol Re (filozof jevrejskog porekla) nudio joj je i brak, ali je ona to nonšalanto odbila.

Sigmund Frojd je sa najmanje žara prilazio Salome. Ipak, on je uspostavio prijateljski odnos s njom, što mu je, verovatno, negde i bio cilj. Njegova ćerka -ljubimica - Ana Frojd, bila je sjajna drugarica sa Lu.

Rajnera Mariju Rilkea, najromantičnijeg austrijskog pesnika, Salome je vrlo lako privolela. Pre susreta s njom on se zvao Rene M. Rilke, ali se to ime njoj nije sviđalo, pa ga je ubedila da promeni to Rene u - Rajner. Četrnaest godina mlađi Rilke, bio je najveća njena ljubav. Ona je bila njegova najveća inspiracija.

Kada se sada osvrnemo, vidimo da je Lu Andreas bila izrazita intelektualka, zgodna i kontroverzna. Ponekad "hladna", ali u pravoj meri. Oskar Vajld je napisao dramu koja se zove kratko i nepogrešivo - Salome. Ta drama nosi ime ove genijalke, ali ipak se ne odnosi na nju, već na drugu osobu, mnogo stariju, mada mnogo manje i značajnu.

Lu je pisala mnoge knjige o Ani Frojd, Fridrihu Ničeu (i njegovom stvaralaštvu), ali ima iza sebe i tri romana. Ipak, svetska nauka (književnost, filozofija, psihologija) pamtiće je po neverovatnoj harizmi i intelektu.

Elem, u istoriju postoji još jedna Salome, ona koja je živela u prvom veku nove ere. Njen očuh bio je Herod Antipa, čovek koji je najpoznatiji po spominjanju u Bibliji. Ta Salome je najintrigantnija po tome što je dobila dužnost da pleše na proslavi svog očuha sedam sati, za šta joj je on obećao da će joj ispuniti bilo koju želju. Nakon plesa na nagovor majke Herodijade, ona je zatražila glavu Ivana Krstitelja na tanjiru. Prema Svetom Pismu, Herodijada je to zatražila, jer je njen brak sa rođakom njenog muža bio u kritičnom stanju.

Hajnrih Hajne i Oskar Vajld su kasnije razmatrajući zašto je majka od Salome tražila baš glavu Krstitelja i to na tacni saglasni u tvrdnji da je ona bila zaljubljena u njega, ali da ju je on odbio, jednom prilikom, pa da mu se na taj način osvetila.

Rihard Štraus koji je obrađivao dela književnih znalaca i prevodio ih u muzičke komade (Hermanu Heseu ponajviše, a onda i drugim), napisao je tada operu Salome, koja se dugo godina izvodila po svim svetskim teatrima.

ZBOG SVEGA OVOG SE ZOVEMO – SALOME.